A Site for Photographers by Photographers

Community > Forums > Nikon > Nikon SLRs > "Plus / minus" sign blinking...

Featured Equipment Deals

Missing Pages: White Balance Read More

Missing Pages: White Balance

Jon Sienckiewicz offers a juiced-up User Guide for creative people via his "Missing Pages" column on Photo.net. This month covers the topic of White Balance.

Latest Equipment Articles

4 Outdoor & Adventure Photo Packs Read More

4 Outdoor & Adventure Photo Packs

Photo packs have come a long way in the past decade, especially those that are targeted toward outdoor and adventure photographers. Alaska-based adventure photographer Dan Bailey takes a closer look...

Latest Learning Articles

25 Autumn Scenery Photos Read More

25 Autumn Scenery Photos

Fall is upon us yet again and to celebrate this colorful season, here are 25 scenes of autumn captured by photo.net members.


"Plus / minus" sign blinking on Nikon D300

Vitold Polyak , Jun 25, 2011; 07:19 p.m.

Hello,

I noticed that the +/- (plus / minus) icon keeps blinking on my Nikon D300. I don't remember when and why it started but for a long time, no matter what I do (I played with settings, changed ISO, mods, etc. ) it keeps blinking at all times.
Besides that everything seems to be normal, but I am sure this blinking is caused by some kind of an error.
Do you guys have any idea what's wrong with my camera?

Thank you!

Responses


    1   |   2     Next    Last

Brooks Gelfand , Jun 25, 2011; 08:08 p.m.

Nothing is wrong with your camera.

The flashing +/- means you have set Exposure Compensation (see page 9, item 19 in the manual). See page 116 in the manual for instructions about setting Exposure Compensation. Set it to zero (0) to turn it off.

JDM von Weinberg , Jun 25, 2011; 08:12 p.m.

BTW, the manual is available at (link)

Vitold Polyak , Jun 25, 2011; 08:26 p.m.

Thank you. I read page 116 several times. The compensation was set to zero.
By the way, I just played with the FN button and the main wheel. It appears that the blinking was caused by this setting.

Howard M , Jun 25, 2011; 09:45 p.m.

go look at the camera setting that sets what the Fn button does. my hunch is that it will be set to (I forget the name) but it does the same thing as exposure compensation. I think it's called Easy Compensation or something like that.

Shun Cheung , Jun 25, 2011; 09:55 p.m.

Easy Exposure Compensation means something different. If Easy Exposure Compensation is set, you can use just the command dial that is not used in a particular exposure mode for controlling exposure to dial in exposure compensation.

For example, if you are using Aperture Priority (A), you should be using the sub-command dial to control the aperture; the main command dial plays no role so that you just rotate the main dial alone to adjust the amount of compensation; there is no need to hold down the +- Exposure Compensation Button.

If you are using Shutter Priority (S) or Program (P), you use the main command dial to adjust the shutter speed or flex program, respectively. The sub-command dial is otherwise useless under that setting so that you can use the sub-command dial alone to control exposure compensation.

Easy Exposure Compensation is in Custom Setting Group B.

Peter Maxwell , Jun 26, 2011; 03:45 a.m.

I have turned off easy exposure comp for this reason - I often accidentally turned it on and it does not automatically reset itself. And I did not always notice that it was still on. At one level its a good idea - at another its a damn nuisance.

Kent Staubus , Jun 26, 2011; 05:00 a.m.

My D300 does this too. Exp. Comp reads zero on my LCD, but the + symbol flashes anyway. It's annoying. The flash comp is also set to zero, so it's not that.

Kent in SD

JDM von Weinberg , Jun 26, 2011; 01:55 p.m.

Try resetting the whole camera, maybe that will do it. It's likely that something is set odd somewhere....

Howard Vrankin , Jun 26, 2011; 05:48 p.m.

I've seen a camera blink that symbol in that way when manual exposure settings (either aperture, shutter speed or both) are set beyond the extreme ranges of proper exposure. Try turning to Auto or P setting on your top dial and see whether that's it.


    1   |   2     Next    Last

Back to top

Notify me of Responses